Oppstarten i barnehagen skal tilpasses barnet
Videre står det også at barnehagen skal tilpasse rutiner og organisere tid og rom slik at barnet får tid til å bli kjent, etablere relasjoner og knytte seg til personalet og til andre barn. Det betyr at det er barnets behov som skal få styre tilvenningstiden. Det er viktig, fordi alle barn er ulike. Hvor lang tid barnet trenger for å bli trygg avhenger av barnets personlighet, alder og tidligere erfaringer, foreldrenes reaksjoner og hvordan barnet blir møtt av de ansatte i barnehagen. For at barn skal ha mulighet til å etablere trygge og nære relasjoner i barnehagen må personalet og foreldre legge til rette for tid og ro i tilvenningsfasen. Tilvenningsperioden for barnet slutter ikke den dagen barnet er en hel dag i barnehagen alene uten foreldre, men når barnet har falt til ro og føler seg trygg, også når foreldrene ikke er tilstede.
Av barnehagen bør du kunne forvente at:
- Du får tidlig og god informasjon om oppstarten.
- Du får tilbud om en oppstartsamtale.
- Du får en kontaktperson som tar imot barnet og deg som forelder og som er din kontakt i tilvenningsperioden.
- Personalet er interessert i- og bruker tid på å bli kjent med ditt barn.
- Personalet tilpasser rutiner og organiserer tid og rom etter ditt barns behov.
- Personalet er sensitive mot ditt barns behov og gir barnet den støtten det trenger
- Personalet er imøtekommende.
- Personalet sørger for en god struktur, organisering og forutsigbarhet gjennom fast dagsrytme og faste aktiviteter.
- Personalet snakker med deg underveis om hvordan det går og hvordan barnet ditt har det.
Dette kan du gjøre som forelder:
- Sett av nok tid til oppstarten i barnehage.
- Planlegg for at barnet kan ha litt kortere dager de første ukene.
- Hjelp barnehagen å bli kjent med barnet ditt! Fortell barnehagen om hva barnet ditt liker, hvordan livet har sett ut til nå, og hvilke interesser, vaner, rutiner og behov det har.
- Ta deg tid til å bli kjent med personalet.
- Vær sammen med barnet i barnehagen og delta i barnehagens aktiviteter. Selv om ditt barn tilsynelatende er trygg i barnehagen etter kort tid er det likevel mye nytt for barnet og det er godt for barnet å kunne dele dette med sine nærmeste omsorgspersoner.
- Å ha noen kjente ting i barnehagen gjør ofte oppstarten tryggere for barnet. Derfor kan det være godt for barna om dere tar med dere noe kjent; for eksempel bilder av familien, et kosedyr eller lignende.
- Det kan være vanskelig å gå fra barnet på morgenen. Lag en plan for avskjeden sammen med personalet og følg denne.
- Sørg for at barnet har tilstrekkelig klær og utstyr med til barnehagen.
Kilde: www.barnehage.no
«Kid Plan» er et system som gir bedre informasjonsflyt mellom hjem og barnehage. Dere vil få rask og god informasjon om barnas hverdag i barnehagen. I løpet av august vil dere få en mail med påloggingsinformasjon. Det eneste må gjøres er å laste ned Kidplan foreldre App. Foreldreappen er veldig lett å bruke. Den vil være tilgjengelig for dere ved oppstarten.
I Kid Plan appen kan dere: Se oppdateringer på «tavla» På tavla kan barnehagen legge ut korte dagsrapporter med informasjon om hva vi har gjort. Samtykke- Denne funksjonen gjør det mulig for barnehagen å innhente samtykker fra dere digitalt; Vi innhenter skriftlig samtykke til flere ting, som for eksempel hvis de største barna skal gå alene til barnehagen, når det gjelder å gi ut adresselister, i forhold til fotografering/filming, bilder på hjemmeside, evt. kontakt med media. Det er selvfølgelig anledning til å reservere seg fra disse tingene ved å krysse nei
Få oversikt i foreldreliste; Følge med på ukeplan; Se bilder fra dagen; Sende beskjeder til barnehagen, Bli invitert til samtaler, melde inn fravær.
Rammeplanen sier at foreldrene skal få god og tilstrekkelig informasjon om barnehagens virksomhet. Den sier også at det bør legges til rette for bredest mulig medvirkning fra barn, foreldre, personale og eier i planlegging dokumentasjon og vurdering av barnehagens pedagogiske virksomhet
- Foreldremøter 2 ganger i året (høst, vår)
- Foreldresamtaler:
- Vi har en oppstartsamtale med alle nye foreldre. Dette skjer i løpet av den andre uka når barnet begynner. I forkant av samtalen får dere et oppstarts samtaleskjema som dere skal fylle ut
- Det avholdes 2 foreldresamtaler årlig, en om høsten og en om våren.
Men det er mulighet å få flere samtaler i løpet av året hvis det skulle være behov for det. Bruk din mulighet til medvirkning og ta kontakt med pedagogisk leder ved behov. - Dugnad (høst/vår)
- Sammenkomster/ faste arrangementer
FORVENTNINGER TIL FORELDRE I BARNEHAGEN.
Et godt samarbeid forutsetter en innsats fra begge parter. Derfor ønsker vi å tydeliggjøre en del av de forventningene vi har til dere som foreldre/foresatte. Vi forventer at dere:
· Setter dere inn i innholdet i årsplanen, dette informasjonsskrivet, peridebrevbrev og annen skriftlig informasjon.
· Følger med på KID PLAN der det gis mye informasjon. Her legges det også ut bilder fra dagliglivet i barnehagen.
· Leser skriv og diverse informasjon i garderoben.
· Tar dere litt tid når dere kommer med barna og når dere henter.
· Følger barnet til barnehagen (rutiner ved levering- ringe klokka)
- Holder orden i barnets garderobehylle, knagg, og ser til at barnet har passende klesskift etter årstid.
- Tar med tøyet hjem og vasker ved behov. Alt skal tas med hjem hver fredag.
- Gir tilbakemelding på det vi gjør i barnehagen. Vi ønsker gjerne tilbakemelding og forslag til forbedring.
- Deltar i foreldreundersøkelse når den kommer.
- Gir informasjon om viktige ting som skjer på hjemmefronten som kan ha betydning for barnet.
- Prioriterer tid til å delta på foreldremøter og andre arrangementer i barnehagen.
- Gir beskjed når barna skal ha fri og når de er syke
Barnehagens åpningstid er fra kl.6.45 – 17.00
Barnehageåret regnes fra 14.august til og med august neste år. Skiptvet kommune har vedtatt at barnehagene skal ha fem planleggingsdager hvert år. Da er barnehagen stengt. Vi starter alltid med 3 planleggingsdager i august og så er planleggingsdag 2 januar og 1 dag i mai (dato kommersenere) Planleggingsdagene brukes til planlegging, kurs og faglig oppdatering for de ansatte.
Barnehagen holdes stengt på Julaften, nyttårsaften og onsdag før. Vi har stengt i romjula (de dagene registrerer vi som barnas ferie). Våre vedtekter sier at: I løpet av året skal barna ha 5 uker ferie, som hovedregel 3 uker i skolens sommerferie. Barnehagen er sommerstengt i uke 29 og 30. Dette kan utgjøre 2 uker av ferien. Det året barnet begynner på skolen må all ferie være tatt innen 31. juli Foreldrene må melde fra før 1. mai om når barna skal ha sommerferie. Øvrig ferie må meldes 14 dager før ferieuttak for å bli registrert som ferie. Barn som ikke blir satt opp på ferie til avtalt tid, blir direkteplassert på ferie som er oppgitt på forhånd. Dette gjelder sommerferie.
Barn som er syke skal ikke være i barnehagen. Dette gjelder bl.a. ved feber, nedsatt allmenntilstand og smittsomme sykdommer. Hvis barnet er sykt, ønsker vi at dere gir beskjed til barnehagen. Barnet må holdes hjemme til hun/han kan være ute og delta i aktiviteter med de andre barna. Hvis barnet blir sykt i barnehagen vil personalet ringe til dere foreldre/foresatte, slik at barnet kan bli hentet. Vi setter også stor pris på å få beskjed dersom barna skal ha fri, eller dere er forsinket en dag. Det hender at vi drar på tur ut av barnehagen om formiddagen. Det er ikke særlig hyggelig å stå og vente på et barn som allikevel ikke kommer, eller for dere å komme til en tom barnehage.
Frammøte. Barna hentes og bringes i hovedsak av foreldre/foresatte. Ved evt. unntak skal det gis beskjed til personalet. Et barn skal ikke under noen omstendigheter sendes med personer som personalet ikke kjenner, uten at dette er avtalt på forhånd. Dersom andre enn barnets foresatte henter barnet jevnlig, kan det lages faste avtaler om dette. Barnet bør komme regelmessig den første perioden, slik at han/hun blir kjent med de andre barna og personalet og føler tilhørighet til sin gruppe.
Personalet har ansvar for barnet den tiden det er i barnehagen. Foreldre/foresatte har ansvar for barnet når de selv er i barnehagen. Barnehagen må alltid ha minst ett telefonnummer til en foresatt.. Vi ber dere sørge for at opplysningene der alltid er oppdaterte.
Det er viktig at porten inn til barnehagen alltid er lukket og at lenken er på. Vi ber dere foreldre/foresatte være med å hjelpe oss med dette. Slipp aldri noen av barna alene ut porten når du går inn eller ut. Sjekk at de er i følge med en voksen. Vi ber deg også om ikke å tillate ditt barn å gå ut porten før du også går. Gi beskjed til en av de voksne, helst en på din avdeling, om at du henter ditt barn, slik at den ansvarlige får krysset av at barnet har gått på sin sjekkliste
Når barnet begynner i barnehagen, er det ofte trygt å ha med en kjær bamse, sutteklut, eller andre ting som er viktig for barnet. Dette er selvfølgelig helt greit. Når det gjelder medbrakte leker ellers, har vi tidligere prøvd ulike alternativer, som for eksempel en lekedag i uka. Da dette ikke har fungert særlig positivt, har vi nå bestemt oss for at vi ikke vil at barna har med seg leker i det hele tatt.
FORSIKRING
Barna er forsikret den tiden de er i barnehagen. Ved større skader fyller vi ut et skadeskjema som sendes forsikringsselskapet for å få registrert skaden. Dere foreldre/foresatte blir selvsagt da informert. Dere skal skrive under på skjemaet. Vi skriver også avvik i kommunens interne system.
Alle ansatte i barnehagen, også vikarer, har skrevet under på et skjema om taushetsplikt. Dette sikrer dere foreldre/foresatte og barn at personlige og private forhold ikke kommer uvedkommende for øret.
Følg oss på FB